Thursday, October 29, 2009

Harga Emas Public Gold


Sedikit maklumat mengenai harga emas Public Gold. Untuk makluman, harga emas Public Gold ada dua (2) jenis iaitu :

1-We Sell
Merupakan harga jualan kepada pelanggan, dan harga ini adalah ditentukan berdasarkan kepada harga pasaran semasa emas.

2. We Buy
Merupakan harga belian oleh syarikat/agen Public Gold daripada pelanggan yang ingin menjual balik emas mereka.

Semoga maklumat ringkas ini memberikan lebih kefahaman kepada saudara/ri yang berminat untuk membeli emas.

Sila hubungi saya di 0199484001 untuk pesanan emas Public Gold.

Sunday, October 25, 2009

What You Need To Know Before You Buy Your First Ounce of Gold

"The rich old speculator Bernard M. Baruch forehandedly bought gold and gold shares after the 1929 Crash. Years later a suspicious Treasury Secretary asked him why. Because, Baruch replied, he was 'commencing to have doubts about the currency.' Many are beginning to doubt the the strength of the dollar as they well might. Following Baruch's example, they should lay in some gold as a hedge." -- James Grant, Grant's Interest Rate Observer

Question. What kind of gold should I buy?

A. We probably get that question more than any other -- pretty much on a daily basis. The answer, however, is not as straightforward as you might think. What you buy depends upon your goals. We usually answer the "What should I buy?" question with a question of our own: "Why are you interested in buying gold?"

If your goal is simply to capitalize on price movement, then bullion coins will serve your purposes. If you are interested in long-term asset preservation and you have additional concerns about capital and/or monetary controls -- a more complicated scenario -- then you might want to include the lower premium variety of pre-1933 European and American gold coins in the mix. These have been treated by the U.S. government since the 1930s as historical items, and, as a result, afford the privacy-minded investor a greater degree of safety than gold bullion.

But what I just gave you is a rough sketch. To develop a more refined strategy, we recommend spending time with your broker here at USAGOLD-Centennial Precious Metals. We can help you design a portfolio capable of weathering these uncertains times and in keeping with your long-term goals.

Q. When should I buy?

A. The short answer is 'When you need it.' You cannot approach gold the way you approach stock or real estate investments. Timing is not the real issue. The first question you need to ask yourself is whether or not you believe you need to own gold. Once you answer that question in the affirmative, there is no point in delaying your actual purchase. The real goal is to diversify so that your overall wealth is not compromised by economic dangers and uncertainties.

Q. Why not wait for the necessity to arise, then buy gold?

A. During the course of last year, when concern about the financial crisis was peaking, there were periods of gold coin bottlenecks and actual shortages. The national mints could not keep up with public demand, and the flow of older gold from Europe was stymied by accelerating demand both there and in the United States. Premiums shot-up and a wild scramble developed for the available gold, even at rapidly escalating prices.

These events pointed up some of the problems inherent to the contemporary gold market. During times when demand for is booming, you cannot call the warehouse and order gold coins like you can most other consumer items. Even running at full capacity, the manufacturers (the national mints) cannot keep up with demand surges like the one we had in mid-2008 and again in early 2009. In the case of the older coins coming from Europe, the supply simply dries up because, to make a long story short, they aren't making them anymore. As a result you cannot treat a gold acquisition the way you do ordinary consumer purchases. Though your need may be great, the supply might simply have disappeared.

Q. You frequently mention gold as insurance. What do you mean by that?

A. Those of you who have read my book, The ABCs of Gold Investing: How to Protect and Build Your Wealth with Gold, know that gold's baseline, essential quality is its role as the only primary asset that is not someone else's liability or responsibility. That separates gold from the majority of capital assets which in fact do rely on another's ability to pay, like bonds and bank savings, or the performance of the management, or some other delimiting factor, as is the case with stocks.
The first chapter of that book ends with this:

"No matter what happens in this country, with the dollar, with the stock and bond markets, the gold owner will find a friend in the yellow metal -- something to rely upon when the chips are down. In gold, investors will find a vehicle to protect their wealth. Gold is bedrock."

This is precisely what people learned during recurring economic crisis situations over the centuries as well as in contemporary meltdowns such as Mexico's in 1994, the Pacific Rim's in 1997, and the United States' slow motion crisis from 2001 to present. If you consider what investors lost in the U.S. stock market over the last eight years and what gold investors gained during the same period, the swing in the net wealth effect is astonishing. When push came to shove, those who owned gold understood what we mean when we say "gold is bedrock." To reduce this to a course of action: Diversification is important.

Q. What percentage of my assets should I invest in gold?

A. Once again the answer is not cut and dried, but a general rule of thumb is 10% to 30%, and once again your broker at USAGOLD-Centennial Precious Metals can help you make the decision. How high you go between 10% and 30% depends upon how concerned you are about the current economic, financial and political situation.

Q. Can you give us a profile of the typical gold investor?

A. Traditionally, wealthy, aristocratic European and Asian families have kept a strong percentage of their assets in gold as a protective factor. That same philosophy has taken hold in the United States in recent years, particularly in light of the on-going financial crisis. Our clientele represent a cross-section of America and Europe, but the heavy buying is concentrated in the professions and among people who own businesses.

Beyond those baseline markets, one of the fastest growing gold demographic groups is inherited family wealth. Contemporary heirs often have a stronger impulse to diversity with gold than their parents or grandparents did. They have lived through a period since the early 1970s of persistent decline in purchasing power and recurrent financial bubbles. Along the way, they have learned a few lessons about contemporary portfolio management. We have helped many family groups and trust funds diversify substantial investment holdings into gold coins and bullion.

Q. In your book, The ABCs of Gold Investing, you start the chapter by saying "Who you do business with is one of the most important aspects of gold investing." Why is that?

A. A solid, professional gold firm can go a long way in helping the investor shortcut the learning curve. A good gold firm can help you avoid some the problems and pitfalls encountered along the way, and provide some direction. It is very important to pick the right firm. An experienced and reputable gold broker can help you choose the right gold product mix to hedge your portfolio, make sure the prices you pay are in line with market expectations, and help you in general with the decision making process. Also, the right firm -- one with proven logevity -- will most likely be around to help you liquidate all or part of your holdings should the need arise.

Q. Can you briefly describe what you believe to be the biggest mistake investors make when starting out as gold owners?

A. The biggest trap investors fall into is buying a gold investment that bears little or no relationship to his or her objectives. Take safe-haven investors for example. That group makes up 90% of our clientele, and probably a good 75% of the current physical gold market. Most often the safe-haven investor simply wants to add gold coins to his or her portfolio mix, but too often this same investor ends up instead with a leveraged (financed) gold position or a handful of exotic rare coins (often costing five or six figures). These have little to do with safe-haven investing, and most investors would be well served to avoid them -- except as a sideline.

Q. What is your view of gold stocks?

A. Many of our clients own gold stocks and we believe they have a place in the portfolio. However, it should be emphasized that gold stocks are not a substitute for real gold ownership, that is, in its physical form as coins and bars. Instead, stocks should be viewed as an addition to the portfolio after one has truly diversified with gold itself. Gold stocks can actually act opposite the intent of the investor, as some justifiably disgruntled mine company shareholders learned in the recent past when their stocks failed to perform as the price rose. There is no such ambiguity involved in actual gold ownership.
We cover some the differences between gold stock ownership and metal ownership in "The Differences between Owning Stocks and Owning Metal" so I won't go into the details here. Suffice it to say that gold stocks are stocks first and metal second.

Q. What about gold futures contracts?

A. Futures contracts are generally considered one of the most speculative arenas in the investment marketplace. The investor's exposure to the market is leveraged and the moves both up and down are greatly exaggerated. Something like 9 out of 10 investors who enter the futures market come away losers. For someone looking to hedge his or her portfolio against economic and financial risk, this is a poor substitute for owning the metal itself.

Q. Please summarize: What is the best approach for the safe-haven investor?

A. If you want to protect yourself against inflation, deflation, stock market weakness and potential currency problems -- in other words, if you want to hedge financial uncertainties, there is only one portfolio item that will serve you in all seasons and under most circumstances -- gold coins and bullion.

Sources : USA GOLD

Wednesday, October 21, 2009

Seminar Emas di Kuala Terengganu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Seminar emas telah berjaya dianjurkan di Kuala Terengganu bertempat di hotel Ming Star. Seminar yang telah disampaikan oleh Mr Branson Saw (CEO Public Gold), Shukor Hashim (Admin dan Fazli (Pokli) begitu meriah sekali dengan kehadiran jemputan dan bakal-bakal pelabur seramai lebih kurang 40 orang...

Banyak tips-tips dan teknik-teknik menjana keuntungan melalui pelaburan emas telah dikongsikan oleh Encik Shukor dan juga Pokli pada seminar berkenaan.

Diharap, seminar seperti ini akan diterus diadakan dari semasa ke semasa bagi memberi ilmu berkaitan dengan perniagaan emas kepada bakal-bakal pelabur emas yang kian meningkat di ketika ini.

Disertakan beberapa gambar yang diambil bersama Shukor, pokli dan juga Branson pada seminar berkenaan.

(Gambar bersama Shukor - admin

(gambar bersama Branson Saw (CEO Public Gold)

(Gambar bersama Pokli )
Hidup Public Gold...

Monday, October 19, 2009

Pelaburan Emas/Skim Pelaburan Emas/Skim Cepat Kaya

Assalamualaikum dan salah sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Harap semuanya sihat sejahtera. Semoga tahun 2009 membawa lebih banyak rezeki kepada kita.
Untuk pengetahuan anda semua, apabila tirai 2009 dibuka, terdapat 2 berita menarik yang dipaparkan di akhbar tempatan berkenaan pelaburan emas.
Satu berkenaan penipuan syarikat yang menawarkan pelaburan emas menggunakan syiling Kijang Emas dan yang kedua ialah berkenaan Etika Emas.

1. Harian Metro 3 Januari 2009
Tajuk: Pelaburan syiling emas Kijang: 53 pelabur berputih mata. (Klik untuk baca kat Harian Metro Online) Klik untuk besarkan.

2. Berita Minggu 4 Januari 2009
Tajuk: Simpan emas lebih untung: Etika Emas tawar skim simpanan emas yang menjanjikan pulangan tunai setiap bulan. (Klik untuk baca kat Berita Harian Online) Klik untuk besarkan

Dalam artikel ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai 3 perkara:
Apakah itu:
1. Pelaburan emas.
2. Menyertai skim pelaburan emas
3. Skim cepat kaya yang menggunakan emas sebagai umpan.

Dengan memahami perkara ini, anda akan mengetahui pelaburan emas yang sebenarnya. Selain itu anda akan memahami apakah perbezaan diantara ketiga-tiga perkara diatas.
Pelaburan emas.

Pelaburan emas yang sebenarnya ialah apabila anda membeli emas pelaburan. Emas ini anda gunakan sebagai penyimpan nilai kekayaan anda. Biasanya pelaburan emas adalah untuk jangkamasa panjang. Harganya pula adalah hampir dengan harga emas pasaran dunia. Apabila harga emas ini meningkat, maka anda jual untuk mendapat keuntungan.

Terdapat 2 jenis pelaburan emas iaitu:
1. Membeli emas fizikal
2. Menggunakan akaun simpanan emas (Public bank atau Maybank)

Emas fizikal untuk tujuan pelaburan ialah seperti Syiling Kijang Emas, syiling emas yang dijual UOB Bank, Gold Bar (PAMP Suisse/Public Gold/Poh Kong) dan Dinar Emas Kelantan. Untuk maklumat lanjut sila refer posting ini:
Bagi saya, ini adalah pelaburan emas yang paling selamat dan tak memeningkan kepala. Anda tak perlu risau ditipu sebagaimana jika anda menyertai skim pelaburan emas.
Skim Pelaburan Emas.
Di Malaysia, memang ada syarikat-syarikat yang menawarkan skim pelaburan emas. Ramai yang terkeliru antara pelaburan emas dan menyertai skim pelaburan emas.

Untuk artikel ini, saya tak fokus kepada mana-mana syarikat yang menawarkan skim pelaburan emas. Kalau nak tahu, better saudara refer kat forum jutawanemas di sini:
Pelabur menyertai skim-skim pelaburan ini bukanlah atas sebab emas, tetapi kerana dijanjikan pulangan lumayan. Tanpa pulangan lumayan, skim ini akan gagal menarik perhatian pelabur.
Untuk pengetahuan anda, saya sendiri pernah menyertai skim pelaburan/penyimpanan emas. Namun disini bukan tujuan saya nak menggalakkan anda menyertai skim pelaburan emas, tetapi lebih kepada memberi panduan sebelum menyertai mana-mana skim pelaburan emas nie.
Oh ya! Jika anda mengetahui mana-mana syarikat yang menawarkan skim pelaburan emas, sila letakkan di bahagian komen ataupun forum. Maklumat ini perlu dikongsikan bersama.
Jika anda berminat untuk menyertai skim pelaburan emas, disini saya ada sedikit panduan untuk anda:
1.Semak maklumat pendaftaran syarikat di Suruhanjaya Syarikat malaysia. Pastikan aktiviti syarikat adalah berkaitan aktiviti membeli dan menjual emas. anda boleh membeli profil syarikat di laman web SSM Biasanya, ini adalah perkara pertama yang saya akan lakukan.

2. Berapa harga emas yang dijual? Adakah harga semasa dunia atau lebih tinggi?
3. Buat pengiraan kos penyertaan. Ada syarikat yang akan kenakan kos-kos sampingan kepada pelabur. Kos-kos ini perlu diambil kira kerana ia akan mengurangkan keuntungan pelabur.
4. Pastikan bila anda membeli emas, anda mendapat emas waktu itu juga. Kadang-kadang ada syarikat yang tidak memberikan emas dengan alasan tiada stok lagi dan lain-lain, tetapi tetap memberikan pulangan kepada pelabur. Ini adalah salah! Kalau syarikat tersebut ada rekod buat begini, JANGAN SERTAI!
5. Jika program berkenaan memerlukan anda menyerah balik emas anda kepada syarikat untuk didagangkan, JANGAN SERTAI! Ini adalah risiko yang sangat tinggi.
6. Exit cost – setelah tamat kontrak, adakah syarikat membeli balik emas anda? Berapa kos ditolak? Kira kos ini kerana ia akan mengurangkan keuntungan anda.
7. Cuba kira kerugian anda dalam ‘worst case senario’ Contohnya kalau syarikat cabut lari. Kalau syarikat tu ada agen, minta agen tu cerita dan kira. Jangan cerita profit aje, kira rugi sekali. Jadi anda boleh tahu risiko awal-awal.
8. Ada kontrak tak? kalau ada kontrak, senang nak refer kalau ada apa-apa masalah di masa hadapan. Kalau janji mulut sahaja then JANGAN SERTAI. Tetapi ingat kontrak cuma panduan, bukan penyelamat. Kalau syarikat nak menipu, dia akan tipu juga. 9. Kalau anda takut risiko, jangan sesekali joint skim pelaburan emas yang ada risiko. Nanti tak tidur lena lah jawabnya…
Faktor risiko.
Menyertai skim pelaburan emas mempunyai kebaikan dan keburukan risiko tersendiri.
Contohnya kebaikan ialah pulangan yang ditawarkan lebih tinggi berbanding kaedah pertama. Kalau syarikat bertahan lama, maka memang pelabur boleh buat duit. Tapi sebelum anda seronok membayangkan keuntungan saya nak beritahu bahawa skim pelaburan emas ada risikonya.

Pelabur boleh rugi kalau syarikat cabut lari atau syarikat tak bayar atau syarikat menghadapi tindakan pihak berkuasa. Apatah lagi kalau anda buat loan untuk menyertai program-program pelaburan emas.
Anda boleh rugi besar

3. Skim cepat kaya yang menggunakan emas.
Ok, last sekali, skim cepat kaya yang menggunakan emas sebagai umpan. Ini perlu dielakkan sama sekali. Bagaimana nak tahu? senang jer.. ini ciri-cirinya:.
1. Syarikat/agen akan menumpukan penerangan kepada PULANGAN YANG LUMAYAN. Bagaimana boleh buat duit berbanding bercerita pasal emas.

2. Pendaftaran syarikat tidak di SSM tidak menunjukkan syarikat terlibat dengan aktiviti jual beli emas.

3. Harga emas yang dijual adalah tinggi, tapi anda joint sebab pulangan lumayan yang dijanjikan.

4. Jika anda cari pelabur lain, anda dapat komisyen. Lebih ramai, lebih income.
5. Pulangan yang dijanjikan amat tinggi contoh 10% sebulan
6. Kalau nak dapat pulangan lebih tinggi, emas perlu diserahkan kepada syarikat semula untuk didagangkan. Kalau begini, better lari jauh-jauh.

Adalah penting bagi anda menjadi seorang pelabur yang bijak.
Dengan memahami 3 jenis pelaburan emas ini, saya harap anda tahu yang manakah satu anda boleh joint dan yang mana satu perlu dielakkan.

Terima kasih.

Monday, October 12, 2009

Emas sebagai alternatif pelaburan

MINGGU ini saya bercerita sedikit tentang emas sebagai pelaburan. Sebenarnya emas sudah menjadi bahan pelaburan sejak harganya mula-mula diselaraskan pada tahun 1717 oleh Sir Isaac Newton.

Pada tahun 1971, emas tidak lagi terikat dengan Dolar Amerika dan diperdagangkan secara bebas. Pada 6 Oktober 2009 baru-baru ini, harga emas di pasaran emas dunia melonjak sebanyak AS$24.60 kepada AS$1,041.80 seauns sehari.

Enam bulan dulu harga terendah emas ialah AS$868.70 dan setahun dulu harganya ialah AS$709.50 seauns. Dalam masa setahun harga emas naik sebanyak 46.8 peratus. Lima tahun dulu harga terendahnya ialah AS$412.10 iaitu kenaikan sebanyak 152.8 peratus.

Secara purata seseorang yang melabur jangka panjang mendapat pulangan purata dalam masa lima tahun sebanyak 30.5 peratus. Rasanya pelaburan di pasaran saham sendiri tidak boleh memperolehi keuntungan sebanyak itu.

Tidak ramai yang sedar akan pulangan yang lumayan daripada pelaburan emas. Cara yang baik untuk melabur emas ialah dengan membeli syiling emas atau emas keping selain barang kemas.
Untuk makluman, suatu auns bersamaan dengan 31.10 gram. Bagaimana pun harga jualan emas di institusi kewangan berbeza-beza kerana harga emas bukannya sesuatu yang terkawal.

Banyak kos perkhidmatan seperti insurans diambil kira oleh institusi-institusi ini. Syiling dan emas keping ini boleh diperolehi di bank-bank seperti Maybank dan OUB.
Ada juga yang menggunakan buku pas seperti Public Bank tetapi pelanggan tidak menyimpan dan melihat emas sebenarnya hanya jumlah dan harga semasa pembelian dimasukkan ke dalam buku pas.

Kini ada pembelian dan penjualan boleh juga dilakukan dengan Koperasi Etika Emas yang mempunyai cawangan di seluruh negara.

Kenaikan harga emas tertakluk lazimnya atas tiga faktor utama.

Pertama penyusutan nilai dolar Amerika. Apabila nilai dolar Amerika susut harga emas akan naik, apabila dolar Amerika stabil harga emas akan susut. Emas bertindak sebagai pelindung nilai menentang dolar Amerika. Pada masa ini dolar Amerika lemah dan menunjukkan tanda-tanda akan menjadi lebih lemah.

Ada juga ura-ura negara Asia Barat dan China akan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika disebabkan kelemahan dolar Amerika ini. Walaupun peralihan kepada mata wang selain dolar Amerika (euro misalnya atau mata wang bentuk baru) bukan sesuatu yang boleh berlaku dengan segera, berita itu telah cukup untuk melonjakkan harga emas dunia.

Faktor kedua ialah harga emas akan naik selari dengan kadar inflasi. Apabila inflasi naik, harga emas akan naik selaras dengan inflasi.

Dalam keadaan negara-negara di dunia termasuk kuasa-kuasa ekonomi besar menyuntik pakej rangsangan ekonomi dengan besar seperti AS$787 bilion pakej rangsangan Amerika Syarikat kesannya ialah peningkatan inflasi. Amerika hanya mengecap duitnya sesuka hati dan ini akan menyebabkan nilai duitnya akan turun.

Faktor ketiga ialah kenaikan harga petroleum akan menyebabkan harga emas naik selari dengan kenaikan kos penghasilan dan penghantaran barangan, jika harga petroleum jatuh. dijangka emas juga akan turun tetapi pada tahap minimum.

Terdapat beberapa cara untuk melabur dalam bentuk emas dan diterangkan secara lengkap di dalam Orang ramai boleh melabur secara langsung dengan membeli emas bulion (jongkong), syiling emas, dinar emas, atau secara tidak langsung melalui gold futures, options, waran atau sijil pelaburan.

Salah satu cara paling popular dan cepat berkembang dalam sekuriti bursa di seluruh dunia yang dikenali dengan nama Gold ETF (Exchange Traded Fund).
Antara bursa saham dunia yang menawarkan Gold ETF ialah di Australia, Amerika Syarikat, Perancis, Hong Kong, Jepun, Mexico, Afrika Selatan, Switzerland, Singapura, Turki dan United Kingdom. ETF ini dalam bentuk sekuriti dan disokong 100 peratus oleh emas secara fizikal.

Pelaburan secara ini berkembang dengan pesat sehingga 38 peratus daripada pelaburan yang dikenal pasti terdiri daripada sekuriti bentuk ini. Di sini belum ada lagi Gold Emas ini diperdagangkan di bursa kita.

Melihat pergolakan yang berlaku sekarang terutama sekali tergugatnya kedudukan Dolar Amerika ekoran krisis ekonomi yang berpunca di Amerika, daripada mereka dan merebak ke seluruh dunia. Orang ramai sudah tentu mencari sesuatu bentuk pelaburan yang lebih selamat daripada pergolakan harga.

Oleh DATO' SALLEH MAJID, Mantan Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Source : Utusan Malaysia Online 10 Oktober 2009 / 21 Syawal 1430

Thursday, October 8, 2009

Public Gold di Astro Ria (AC SEMPOI)

Dipaparkan wawancara antara AC Mizal dengan CEO Public Fine Gold International (Branson Saw) dan Assayer Public Gold (Shukor) mengenai Public Gold Bar dan Dinar Emas...

Kenapa, tak percaya ker? Jomlah, jangan lepaskan peluang keemasan ini.. Sama-sama kita membuat pelaburan emas....hubungi saya segera untuk belian emas...019-9484001 (asmadi).

Monday, October 5, 2009

Kenyataan Dr. M Tentang Dinar Emas

1. Ramai juga yang bertanya berkenaan Dinar Emas termasuk juga BBC yang mengadakan wawancara dengan saya baru-baru ini.

2. Apa yang sudah jadi kenyataan yang tidak lagi dapat dinafi oleh negara-negara di dunia ialah sistem kewangan yang ada sekarang sudah gagal untuk diguna dalam ekonomi dan dagangan baik dalam negeri atau antarabangsa.

3. Keputusan Bretton-Woods selepas Perang Dunia Kedua ialah semua matawang negara di dunia ditentukan nilainya mengikut nilai tukaran dengan matawang Amerika Syarikat.

4. Tetapi di tentukan juga yang nilai Dolar Amerika ialah sebanyak 35 Dollar untuk satu ouns emas. Ini bermakna secara tidak langsung semua matawang dinilai mengikut sekian banyak emas.

5. Di masa itu semua matawang adalah kukuh. Tetapi Britain, pada tahun 1966 telah turunkan nilai Pound British. Malaysia telah rugi banyak kerana simpanan (reserve) kita adalah dalam matawang Pound. Pada satu masa Pound yang bernilai Ringgit Malaysia 8.30 telah turun kepada Ringgit Malaysia 3.60.

6. Kemudian Presiden Richard Nixon membuat keputusan bahawa Dollar Amerika tidak lagi terikat dengan emas. Amerika telah tolak apa yang dipanggil sebagai "Gold Standard". Amerika juga memutuskan bahawa pasaran akan tentukan nilai Dolar Amerika.

7. Tetapi negara-negara lain masih percaya akan kekuatan ekonomi Amerika dan meneruskan ikatan nilai matawang mereka dengan Dollar.

8. Satu lagi keputusan dunia antarabangsa ialah nilai dagangan antarabangsa ditentukan dengan nilai Dollar Amerika dan bayaran juga dibuat dengan Dollar Amerika. Ini menyebabkan permintaan bagi Dollar Amerika menjadi kuat dan sekali gus menjamin nilai Dollar Amerika tidak jatuh walaupun tidak lagi diukur dengan sekian banyak emas.

9. Pada satu masa dahulu bank besar dibenarkan mencetak dan mengeluarkan "Bank Notes" sebagai wang yang sah dipergunakan. Kemudian pemerintah mengambil alih pengeluaran matawang.

10. Bank mengeluarkan pinjaman daripada modal dan deposit oleh pelanggan. Kadang-kadang jumlah pinjaman melebihi wang yang ada dalam bank. Tetapi ini dihadkan. Walaupun demikian pinjaman yang dikeluarkan kerap kali jauh lebih banyak dari had yang ditentukan.

11. Apabila pendeposit mengeluarkan simpanan mereka beramai-ramai maka bank tidak mampu untuk membayar balik kepada pendeposit kerana semua wang telah diberi pinjam bahkan lebih daripada itu. Dalam keadaan ini bank mesti di selamatkan (bail-out) oleh Kerajaan.

12. Melihat bahawa bank boleh mengeluarkan pinjaman hampir tanpa had (unlimited) maka penyangak pun merancang untuk guna duit bank yang tidak terhad ini untuk meraih keuntungan atas angin. Maka berlakulah dagangan matawang, pinjaman kepada peminjam yang keupayaan membayar tidak terjamin, penjualan pinjaman yang dikeluarkan oleh bank kepada syarikat insurans dan syarikat gadaian (mortgage company) dan lain-lain. Jumlah semua transaksi ini amat besar, bernilai berbilion dolar. Apabila ramai peminjam tidak dapat bayar hutang atau servis hutang, maka mereka yang membeli pinjaman bank dapati mereka akan rugi berbilion dolar.

13. Dan banyak lagilah penyalahgunaan sistem bank Barat yang dilakukan. Demikian Amerika dengan kekayaannya yang besar sekalipun tidak dapat menampung berbilion dolar kerugian oleh bank, syarikat, insuran, syarikat mortgage, hedge funds, merchant dan investment bank dan lain-lain.

14. Sesungguhnya sistem bank dan matawang Barat sudah gagal. Dunia harus kaji untuk menggantinya dengan sistem lain termasuk perbankan Islam dan dagangan dengan matawang khusus seperti Dinar Emas.

15. Tidak seperti duit kertas emas tetap mempunyai nilai dimana-mana dalam dunia. Dinar Emas dicadang hanya untuk menyelesaikan bayaran dagangan antarabangsa.

16. Apakah ada cukup emas dalam dunia untuk dijadikan wang antrabangsa? Sudah tentu tidak.

17. Tetapi kita tidak perlu bayar dengan dinar emas sepenuhnya. Memadai jika kita bayar cuma lebihan antara import-eksport antara dua buah negara.

18. Jika sebuah negara mengeksport 100 juta Dinar kepada sebuah negara lain dan negara itu pula mengeksport kepada negara pertama barangan atau khidmat yang bernilai 110 juta Dinar, maka bayaran yang harus dibuat oleh Bank Negara negara yang pertama hanyalah 10 juta Dinar emas. Jika tidak ada Dinar Emas yang mencukupi maka bayaran boleh dibuat kemudian dengan eksport bernilai 10 juta Dinar.

19. Kita bukan sahaja boleh ada dagangan antara dua buah negara tetapi antara beberapa buah negara. Sebenarnya bank-bank mengguna cara ini untuk menyelesaikan bayaran cheque kepada beberapa bank yang telah terima dan mengeluarkan bayaran berasas kepada cheque lain-lain bank.

20. Sudah tentu akan ada banyak masalah pada permulaan. Tetapi pakar-pakar boleh cari jalan untuk selesaikan atau atasi kelemahan sistem Dinar Emas ini.

21. Bank Negara Malaysia pernah runding dengan sebuah negara lain dan penggunaan Dinar Emas memang boleh dilaksanakan. Tetapi entah kenapa Bank Negara Malaysia tidak dapat menjayakan sistem ini.

Public Fine Gold Bars

Public Fine Gold Bars
Bar emas yang paling cantik dan berkualiti keluaran Public Fine Gold International Sdn Bhd